„Retrospektivna izložba Beke Masličić predstavlja sažeti prikaz dosadašnjeg opusa umjetnice koja svojim likovnim istraživanjima i pedagoškim radom potvrđuje status ugledne ličnosti savremene crnogorske likovne umjetnosti. U pet decenija dugom stvaralačkom radu, načinom rada, slikarskim senzibilitetom, idejno i likovno pročišćenim ostvarenjima svrstava se uz umjetnike recentnih ideja i realizacija.
 
Postavku čine djela koja se mogu podijeliti u nekoliko tematskih cjelina : pejzaži, mrtve prirode i manje zastupljene figuralne kompozicije. Ipak, pejzaž je dominantna tema u kojoj umjetnica svoje varijacije viđenog ambijenta dočarava formalnim strukturama od lirske apstrakcije do ekspresionizma.
 
Sabaheta – Beka Masličić pejzaž uzima kao polazište u vlastitom radu, a tokom stvaralačkog procesa vode je tragalačka strast i istraživački nerv koji rezultiraju otkrićem novog polja autentičnih slikarskih vrijednosti.
 
Dva su tematska područja unutar kojih Beka istražuje nove mogućnosti izraza. Upijajući svijet oko sebe i pouke koje je tokom školovanja usvojila u čuvenoj Umjetničkoj školi u Herceg Novom, umjetnica se u polju njoj bliskih tema Boke i Polimlja fokusira na traganje kroz stvaralački proces. Istovremeni rad na dva posve različita motiva stvorio je naglašenu dihotomiju u pristupu i realizaciji pojedine teme.
 
Beka slika dio obale kod Herceg Novog, njoj emocionalno blizak, onako kako ga iskonski osjeća - ekspresivno s mnoštvom boja, kretanja i titraja, otvorenim kompozicijama ispunjenim bogato zasićenim i često reljefno oblikovanim površinama platna. To je svijet lirskih impresija, onih o snovitim pejzažima sa kamenim kućama i baštama sa čudesnim stablima čempresa, palmi i lovora.
 
U pejzažima sa motivom Polimlja slika posjeduje drugačiju ritmiku, naglašeniji gest i linearno strukturiranje. Stvarnost je razložena na polja jakih, oštrih kontura ispunjena intenzivnim bojama ujednačenog tonaliteta, skladnih kolorističkih odnosa, uravnotežene kompozicije i naglašene forme.“
 
Sabaheta-Beka Masličić, likovni pedagog i slikar, rođena je 1947. godine u Beranama. Završila je čuvenu Umjetničku školu u Herceg Novom 1966. godine a zatim Pedagošku akademiju u Prištini. Kao pedagog kontinuirano je postizala rezultate najvećeg saveznog i međunarodnog ranga, jedinstvena pojava na crnogorskim i širim prostorima u likovnoj pedagogiji. Beka i njeni učenici posjedovali su internacionalni rejting i bili su najuspješniji promoteri Crne Gore u domenu dječijeg likovnog stvaralaštva, gdje su iskazali darovitost nacije. Sa preko četiri stotine najznačajnijih nagrada sa svih kontinenata: povelja, plaketa, diploma, zlatnih, srebrnih, bronzanih medalja za individualna ostvarenja i kolekcije dječijih likovnih radova i nagrada za pedagoški rad. Dobitnica je priznanja za svoj pedagoški rad od institucija Jugoslavije, Srbije, Vojvodine, BiH, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske. Dobitnica diplome Zaslužni likovni pedagog Jugosavije 2001. godine, opštinske nagrade 21. jul, grada Berana 1988. godine i Državne nagrade Crne Gore - OKTOIH 2003. godine.