m

“Vernal Equinox”, Zhang Jiangzhou, 160 x160cm, 2016.

 

JU Muzeji i galerije Podgorice u saradnji sa Ambasadom NR Kine i Kineskom nacionalnom slikarskom akademijom organizuje izložbu kineskih umjetnika pod nazivom Enthusiasm for Ink Wash Painting. Izložba koja predstavlja segment programa manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto” biće otvorena u Modernoj galeriji u četvrtak, 18. jula sa početkom u 20 sati.

Ovom postavkom selektovano je preko šezdeset djela kineskih likovnih umjetnika koji reprezentuju dio bogate i raznovrsne stvaralačke scene Narodne Republike Kine. Izložba donosi presjek umjetničkih traganja autora različitih senzibiliteta koji tradicionalnu tehniku lavirani tuš u svojim likovnim istraživanjima primjenjuju na savremene načine.

Izložbu će otvoriti potpredsjednik Kineske nacionalne slikarske akademije Zhang Jiangzhou. Na otvaranju izložbe će govoriti i kustoskinja JU Muzeji i galerije Podgorice mr Selma Đečević kao i privremena otpravnica poslova Ambasade NR Kine u Crnoj Gori Hua Yafang.

Kineska nacionalna slikarska akademija osnovana je 1981. godine sa ciljem podsticaja likovnog stvaralaštva uz fokus na međunarodnu saradanju i internacionalnu promociju likovne umjetnosti Narodne Republike Kine.

Izložba će biti otvorena do 25. avgusta 2019. godine.

Dobro došli!

 

 

 

Ambasada Mađarske u Podgorici sinoć je u prostorijama JU Muzeji i galerije organizovala izložbu fotografija ,,MAĐARSKI TRENDSETERI U ISTORIJI FOTOGRAFIJE”. Izložbu je otvorio ambasador Mađarske u Crnoj Gori, gospodin József Négyesi. Autor izožbe je Baki Gabor Peter, kustos u Mađarskom fotografskom muzeju. Izložba prikazuje moderne trendove u mađarskoj fotografiji XX vijeka. Između dva svjetska rata, mađarska fotografija se mogla pohvaliti nekolicinom značajnih i međunarodno priznatih umjetnika. Fotografije koje možete vidjeti na ovoj izložbi napravili su Andre Kertes (Andor Kertész), Laslo Moholji-Nađ (László Moholy-Nagy), Brasaj (Gyula Halász) i Martin Munkači (Márton Munkácsi), koji su postali ikone i čiji rad je zapanjujuće moderan i garantuje uspjeh bilo gdje u svijetu i danas. (Foto: Vlado Bracanović)

IMG 1022 1024x1536

IMG 1032 1024x1536

     Povodom uspješnog završetka projekta „Romas in Illyricum – Doclea Excavations 2019“, koji realizuju JU Muzeji i galerije Podgorice u saradnji sa Balkan Heritage Fondation, održana je Press konferencija na arheološkom lokalitetu Duklja. O ciljevima i realizaciji projekta govorili su Dragan Radović, kustos JU Muzeji i galerije Podgorice, Aleksandar Manev, arheolog, predstavnik Balkan Heritage Fondation, Dr. Robyn Le Blanc, profesor na Greensboro University of North Carolina i Matthew Schueller, student doktorskih studija na Greensboro University of North Carolina.

     Projekat „Romas in Illyricum – Doclea Excavations 2019“ se realizuje već treću godinu na arheološkom lokalitetu Duklja u organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice i Balkan Heritage Fondation iz Sofije – Bugarska. U Projektu učestvuju studenti iz SAD, Novog Zelanda, Kanade, Njemačke i Irske. Instruktori i predavači u okviru terenske škole arheologije su stručnjaci iz Crne Gore, SAD i Bugarske, a projekat ima za cilj da studentima arheologije predstavi metode arheoloških istraživanja, arheologiju, istoriju i kulturu rimskog Grada Doclea, kao i da studente upozna sa kulturno istorijskom baštinom Crne Gore. Specifičnost Projekta je u tome što u njemu ne učestvuju samo studenti već i osobe koje imaju interesovanje za arheologiju, istoriju i putovanja. Arheološka škola je trajala od 23. maja do 19. juna.

 

IMG 0989 1024x683

image 0 02 04 abf5fdcd49abab550d5193362f2c2ea4fc936065d0a66f46631a4d0979a6fcd4 V

IMG 1007 1024x683 1

beka

U okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u JU Muzeji i galerije Podgorice 11.juna u 20h biće otvorena retrospektivna izložba Sabahete – Beke Masličić. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti, Petrica Duletić. Ona je u uvodnom tekstu kataloga, između ostalog, zapisala:

„Retrospektivna izložba Beke Masličić predstavlja sažeti prikaz dosadašnjeg opusa umjetnice koja svojim likovnim istraživanjima i pedagoškim radom potvrđuje status ugledne ličnosti savremene crnogorske likovne umjetnosti. U pet decenija dugom stvaralačkom radu, načinom rada, slikarskim senzibilitetom, idejno i likovno pročišćenim ostvarenjima svrstava se uz umjetnike recentnih ideja i realizacija.

Postavku čine djela koja se mogu podijeliti u nekoliko tematskih cjelina : pejzaži, mrtve prirode i manje zastupljene figuralne kompozicije. Ipak, pejzaž je dominantna tema u kojoj umjetnica svoje varijacije viđenog ambijenta dočarava formalnim strukturama od lirske apstrakcije do ekspresionizma.

Sabaheta – Beka Masličić pejzaž uzima kao polazište u vlastitom radu, a tokom stvaralačkog procesa vode je tragalačka strast i istraživački nerv koji rezultiraju otkrićem novog polja autentičnih slikarskih vrijednosti.

Dva su tematska područja unutar kojih Beka istražuje nove mogućnosti izraza. Upijajući svijet oko sebe i pouke koje je tokom školovanja usvojila u čuvenoj Umjetničkoj školi u Herceg Novom, umjetnica se u polju njoj bliskih tema Boke i Polimlja fokusira na traganje kroz stvaralački proces. Istovremeni rad na dva posve različita motiva stvorio je naglašenu dihotomiju u pristupu i realizaciji pojedine teme.

Beka slika dio obale kod Herceg Novog, njoj emocionalno blizak, onako kako ga iskonski osjeća - ekspresivno s mnoštvom boja, kretanja i titraja, otvorenim kompozicijama ispunjenim bogato zasićenim i često reljefno oblikovanim površinama platna. To je svijet lirskih impresija, onih o snovitim pejzažima sa kamenim kućama i baštama sa čudesnim stablima čempresa, palmi i lovora.

U pejzažima sa motivom Polimlja slika posjeduje drugačiju ritmiku, naglašeniji gest i linearno strukturiranje. Stvarnost je razložena na polja jakih, oštrih kontura ispunjena intenzivnim bojama ujednačenog tonaliteta, skladnih kolorističkih odnosa, uravnotežene kompozicije i naglašene forme.“

Sabaheta-Beka Masličić, likovni pedagog i slikar, rođena je 1947. godine u Beranama. Završila je čuvenu Umjetničku školu u Herceg Novom 1966. godine a zatim Pedagošku akademiju u Prištini. Kao pedagog kontinuirano je postizala rezultate najvećeg saveznog i međunarodnog ranga, jedinstvena pojava na crnogorskim i širim prostorima u likovnoj pedagogiji. Beka i njeni učenici posjedovali su internacionalni rejting i bili su najuspješniji promoteri Crne Gore u domenu dječijeg likovnog stvaralaštva, gdje su iskazali darovitost nacije. Sa preko četiri stotine najznačajnijih nagrada sa svih kontinenata: povelja, plaketa, diploma, zlatnih, srebrnih, bronzanih medalja za individualna ostvarenja i kolekcije dječijih likovnih radova i nagrada za pedagoški rad. Dobitnica je priznanja za svoj pedagoški rad od institucija Jugoslavije, Srbije, Vojvodine, BiH, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske. Dobitnica diplome Zaslužni likovni pedagog Jugosavije 2001. godine, opštinske nagrade 21. jul, grada Berana 1988. godine i Državne nagrade Crne Gore - OKTOIH 2003. godine.